четверг, 28 августа 2008 г.

Дії Сталіна будуть виправдані?

Перед початком нового навчального року російським вчителям презентували рекомендований як базовий підручник з історії, в якому сталінський терор розглядається як інструмент розвитку радянського суспільства.

Перед початком нового навчального року російським вчителям презентували рекомендований як базовий підручник з історії, в якому сталінський терор розглядається як інструмент розвитку радянського суспільства, а самого Генералісимуса представлено як успішного і ефективного управлінця.

Як повідомляє російська газета Время новостей презентація нової історичної концепції для шкіл відбулася на загальнонаціональному зібранні вчителів історії в Академії підвищення кваліфікації і професійної перепідготовки працівників освіти, присвяченому викладанню новітньої історії Росії.

Там вчителям запропонували для ознайомлення підручник Алєксандра Філіппова і його співавторів, який готується до друку в одному з московських видавництв і повинен стати базовим для вивчення російськими школярами.

Як попереджають автори підручника, "основну увагу учнів прагнуть сконцентрувати на поясненні мотивів і логіки дій влади".

Окрім іншого, в підручнику зазначається, що організованого голоду на селі у СРСР не було, голод був пов’язаний "як з погодними умовами, так і з незавершеністю процесів колективізації", а наприкінці 30-х років, у межах модернізації в СРСР побудовано не соціалізм і не капіталізм, а індустріальне суспільство.

Крім того, автори нової концепції заявляють, що введення радянських військ на територію Польщі у 1939 році було актом звільнення територій України і Білорусі, а що стосується Прибалтики і Бесарабії, що відійшли до СРСР у 1940 році, то раніше вони входили до складу Російської імперії.

Вчителям також рекомендують говорити дітям, що перші поразки у Великій Вітчизняній війні носили в основному об’єктивний характер, а про депортацію народів у роки війни потрібно говорити з "особливою стриманістю і обережністю".

Проте усі вищезазначені тези відходять на другий план, поступаючись головному - фундаментальному по суті: виправданню масових репресій у період сталінського правління.

Так, зізнаючись у факті розстрілу польських військовополонених у Катині співробітниками НКВД, автори пишуть, що "це було не просто питання політичної доцільності, але і відповідь за загибель багатьох тисяч червоноармійців у польському полоні після війни 1920 року, ініціатором якої була не Радянська Росія, а Польща". Тобто фактично вводиться у вжиток поняття "справедливої" історичної відплати.

І якщо в радянських підручниках історії сталінські репресії або просто замовчувалися, або подавалися як певне "викривлення" генеральної лінії КПРС, то тепер автори підручника фактично шукають "раціональні" виправдання вчинкам влади зі знищення мільйонів своїх громадян.

"Сталін не знав, від кого саме можна чекати удару, тому зі свого боку завдав удар по всіх відомих групах і течіях, а також по всіх, хто не був його безумовним однодумцем і союзником", - пояснюють дії Генералісимуса російські історики.

"Таким чином, важливо показати, що Сталін діяв у конкретно-історичній ситуації, діяв як управлінець цілком раціонально - як охоронець системи, як послідовний прихильник перетворення країни на індустріальне суспільство, кероване з єдиного центру, як лідер країни, якій у найближчому майбутньому загрожує велика війна", - рекомендують вчителям автори підручника.

При цьому Філіппов і його співавтори наполягають на принципово новому механізмі підрахунку жертв сталінського терору. На їхню думку, такими слід вважати лише тих, хто був засуджений до страти або розстрілу. "Це дозволить уникнути спекуляцій на цю тему, коли до кількості жертв репресій приплюсовувалися всі, причому неодноразово, включаючи тих, хто втратив роботу з політичних мотивів, кого було виключено з комсомолу і з партії, тощо", - вважають історики.

Про те, коли російські школярі розпочнуть вивчення історії за версією Філіппова поки що невідомо, проте, вчителям уже порадили уважно ознайомитися із запропонованою їм концепцією і внести свої правки і доповнення – не відступаючи при цьому від основної ідеї автора.
Нагадаємо, що в опитуванні росіян, що проходить у рамках організованого телеканалом Росія проекту Ім’я Росії Історичний вибір - 2008, Сталін впродовж довгого часу займав перше місце у рейтингу.

http://novynar.com.ua

Комментариев нет: